Opplevelser på Sunnmøre

Strategisk plassert mellom fjøre og fjell

Sunnmørs-alpane

  Det sunnmørske grunnfjellet er danna i jorda si urtid. Sidan har istider gjennom millionar av år grave ut fjordar og dalar, og lagt etter seg eit storslått område fylt av tindar og toppar. Samspelet mellom Hjørundfjordbreen og dei ulike sidebreane har forma dei ville Sunnmørsalpane, og fjella stuper loddrett i fjorden frå 1500-1700 meters høgd.

  Fjella byr på alt frå enkle ruter og oppmerkte stiar i flate fjelldalar til meir utforfrande klatreruter og «tinderangling». Nokon av fjella du finn er;

  (kilde og bilder: wikipedia og Destinasjon Ålesund & Sunnmøre)

  Molladalen 570moh

  Molladalen er naturligvis ikke en fjelltopp, men for å oppleve fjelltoppene nedenfra er den uansett uovertruffen. Molladalen er ei gryte omkrinset av spektakulære tinder – gjerne kalt Molladalstindane – på alle kanter. Berømte topper som Jønshornet, Randers Topp og Mohns topp er blant de som kan nytes fra dalen.

  (kilde & bilder: https://no.visitalesund.com/)

  Saudehornet 1303moh

  Saudehorneter eit fjell som ligg 100 meter frå Havila Hotel Ivar Aasen. Det er eit populært skifjell, men bratt. Toppen er lett å nå på sommarstid.

  Saudehornet er høgste toppen på fjellmassivet nord for Ørsta. Frå Saudehornet har du god utsikt i alle retningar, mot aust ser du alle dei høgste toppane i Sunnmørsalpane. Du ser også omtrent alt som er av fjell mot sør også, og mot nord og vest ser du ut mot øyane og havet.

  Kvart år, første helga i august vert den årlege Naturfestivalen som inkluderer Nord Europas brattaste motbakkeløp «Saudehornet rett opp», arrangert her. Då er Saudehornet som startar ved sjøen, mål i det årlege 5,7 km lange motbakkeløpet Her er organiserte vandrningar og guidar.

  (kilde & bilde: morotur.no/tur/Saudehornet)

  Skårasalen 1542moh

  En av Sunnmøres skiklassikere er også fin om sommeren. Utsikten fra toppen er bare enorm. Samme som start. Det er lagt inn et GPS-veipunkt for parkering ved Kvistadsætra. Med parkering på ca 500 meter og selve toppen er på 1542 moh. er den samla stigningen for turen på over 1000 høydemeter.

  Du går i motbakke med varierende helning, og avhengig av snøsmelting og årstiden kan det bli mye gåing i ur. Selve turen har ingen teknisk vanskelige passasjer, men en må likevel husk at dette er høyfjellet. Fra parkeringen ved Kvistadsætra følger du en grus-/traktorvei ca. 500 meter mot sør.
  (kilde & bilder: www.morotur.no/tur/Skaarasalen-1542-moh)

  Ørstafjorden

  Ørstafjorden, som ligg 50 meter frå Havila Hotel Ivar Aasen, er ein fjordarm av Vartdalsfjorden i Ørsta Kommune.

  Ørstafjorden har ei lengt på 10 km, og strekkjer seg frå Raudøya og inn til jordbotnen ved Ose. Fjorden er opptil 2 km brei, og den størte djupna er 172 meter.  Hjørundfjorden

   Kun 20 minutts kjøretur frå Havila Hotel Ivar Aasen finn du Hjørundfjorden.

   Hjørundfjjorden med Sæbø, Trandal, Øye, Bjørke og Standal skjer seg 35 km inn gjennom fjellmassivet i Sunnmørsalpane. Den kløyver landskapet i to like store halvdelar og vert ramma inn på begge sider av ein taggete mur av loddrette fjell. Høgda på fjella stig di lenger inn ein kjem, frå Jønshornet (1419) lengst ute i fjorden til Kviteggja (1717) i sør, grensefjellet mot Norfjord.

   Geirangerfjorden

   UNESCO verdsarvfjorden Geiranger – Oppdag det ikoniske UNESCO verdsarvområdet til fots, «til fjords» eller kvifor ikkje med ein snerten liten elektrisk Twizy-bil for to opp til Dalsnibba? Oppdagelsesferd til  fjellgardar som Skageflå, eller kanskje du vil gå bak den brusande Storseterfossen.
   Ivar Aasen Tunet

   Ivar Aasen-Tunet gir deg gode opplevingar og undrande ettertankar om språk, litteratur og arkitektur. Hovudbygningen frå 2000 er teikna av meisterarkitekten Sverre Fehn og heidra med den fremste utmerkinga for arkitektur i Noreg.

   IVAR AASEN (1813-96) var språkforskaren og diktaren som endra norsk historie. Han bygde det nynorske skriftspråket på levande dialektar frå heile landet, og skapte nokre av dei mest folkekjære songane.

   Ivar Aasen-Tunet ligg 5 minnuts kjøring fra Havila Hotel Ivar Aasen.

   (kilde & bilder: www.aasentunet.no/)

   Brudavoll tunet

   Gården på Brudavolltunet er lite endra sidan første halvdel av 1800-talet.

   Her finn du både idyllisk fred og ro i tun og hage, og vitnemål om harde tak i kampen for føda. Tunet ligg om lag fem kilometer frå Ørsta sentrum i retning Sæbø.

   (kilde & bilder: www.sunnmoremuseum.no
   /musea/brudavolltunet/)

   Ishavsmuseet Hareid

   Ishavsmuseet Aarvak er eit spesialmuseum innan emnet polar, med hovudfokus på Norsk selfangst og overvintringsfangst.

   Ei spanande soge om ishavets sanne heltar, kvardagsheltane, og om ei næring som skulle få så mykje og seie for ein heil nasjon. Selfangst og overvintringsfangst. Museet har til no samla kring 6000 gjenstandar, ca 50.000 foto, og fleire filmar frå polare strøk heilt tilbake til 1924, og eit stadig veksande dokumentarkiv. Mykje av dette er tilgjengeleg for publikum i permanente utstillingar.

   (kilde & bilder: www.ishavsmuseet.no/)

   Atlanterhavs-parken

   Siden 1998 har Stiftelsen Atlanterhavsparken vært et av Nord Europa største og mest unike saltvannsakvarier. Som det Norske Akvariet er vi et utstillingsvindu for livet langs Norskekysten og Atlanterhavet.

   Akvariet er en arkitektonisk perle, plassert midt i den spektakulære naturen på Tueneset, 3 km fra Ålesund bysentrum. Med utsikt rett mot storhavet, de rike fiskefeltene og de dype norske fjordene, kan en her observere, oppleve og lære om livet i havet, slik naturen er.

   Atlanterhavsparken ligger 1 times kjøring fra Havila Hotel Ivar Aasen.

   (kilde & bilder: www.atlanterhavsparken.no/)

   Fuglefjellet Runde

   Ytterst ute i havgapet i Herøy kommune ligger den sagnomsuste fugleøya Runde. Den vesle øya har ikke mer enn 150 fastboende innbyggere, men fra april til august hvert år er det hekkesesong, og mer enn 500.000 fugler inntar øya. Rundt 80 arter er påvist hekkende, og over 230 arter er registrert på Runde i alt.

   Fuglefjellet er det sydligste i Norge, og er det mest artsrike sjøfugl-stedet i landet. Fuglelivet er aktivt året rundt på øya, og om vinteren kan du studere de mest værharde artene, som trivest i det barske og ville klimaet.

   Hele sommeren kan du bli med på guidede sightseeingturer med båt rundt Runde, og dette er en fantastisk mulighet til å få se fuglelivet på nært hold. Det er også mulig å se koloniene ved å vandre opp i fjellet langs merkede stier, og uansett reisemåte er det viktig å huske på at det er innført regler om freding på grunn av den sårbare naturen.

   Runde blir også kalt Skatteøya, etter gullfunnene fra det forliste hollandske skipet «Akerendam» fra 1725, og området er fantastisk til dykking og fisking.

   (kilde & bilder: https://no.visitalesund.com)

   Loen Skylift

   Pendelbana Loen Skylift er en av de bratteste i verden, og løfter folk fra fjorden i Loen til fjellet Hoven (1011moh) på fem minutt. Fra fjordbygget starter oppstignigen med pendelbana til fjellet Hoven (1011 moh). Etter noen minutt i luftig svev kommer du til toppen med flott 210 graders panoramautsyn med utsikt til Skåla og Lovatnet i øst, Jostedalsbreen Nasjonalpark og Olden i sør, og ut Nordfjorden som buktar seg vidare mot Stryn i vest. Frå Hoven kan du oppleve høgfjellet på egenhånd i et omfattende stinett, eller med guide. Til fots eller på ski.


   (kilde & bilder: www.loenskylift.no/)

   Atlanterhavs- veien

   Nasjonal Turistveg Atlanterhavsveien er en helt unik veistrekning som fører deg helt ut i selve storhavet. Atlanterhavsveien ble i 2005 kåret til århundredets byggverk i Norge, og omtales også som verdens vakreste bilreise.

   Atlanterhavsveien forbinder Averøy med fastlandet over øyer, holmer og skjær ved hjelp av 8 bruer over en strekning på 8274 meter. Byggingen av veien var en stor utfordring. Vegarbeiderne opplevde hele 12 orkaner under byggingen av Atlanterhavsveien før den ble åpnet i 1989. Veien er gratis å kjøre for alle.

   Atlanterhavsveien har status som nasjonal tursitvei. De nasjonale turistvegene byr på vakre og varierte kjøreturer og gir deg unike kjøreopplevelser.

   Dette er en vei som ikke bare har til hensikt og ta deg raskest frem. Hele strekningen mellom Bud og Kristiansund er en sammenhengende opplevelse av kyst, kultur og historie.

   (kilde & bilder: https://www.visitnorthwest.no/)

   Hotell Ivar Aasen © 2020